Etiketler

Pastörizatör Nedir

Benim hizmet verdiğim sıvı gıda işleme fabrikalarında pastörizatörler ürün içindeki mikrobiyolojik yükü azaltarak ürünün sağlıklı ve bozulmadan daha uzun süre saklanabilmesi için kullanılır.
Temel olarak ürün içindeki mikro organizmaların yaşamlarını sürdüremeyecekleri bir sıcaklığa kadar ısıtılır. Bu sıcaklıkta ürün bir süre bekletilerek pastörizasyonun gerçekleşmesi sağlanır. Daha sonra ürün soğutularak saklama koşullarına uygun bir ısıya getirilir ve depolanacağı yere gönderilir.


Yukarıda bir pastörizatörün ekran görüntüsü veriliyor. Bu pastörizatör balans tankı, pompalar, plakalı ısı değiştirici, holder, sıcak su devresi kısımlarından oluşuyor. Kullanılan plakalı ısı değiştiricinin 3 bölgesi var, balans tankından çıkan ürün ilk önce pastörizatörden çıkan ürün ile rejenerasyona sokuluyor ve çıkan ürün soğurken giren ürün de ısınmış oluyor. Bu rejenerasyon sayesinde buhar ısıtması ve buzlu su soğutması katlarında çok daha az enerji yeterli oluyor. Rejenerasyonla ısınan ürün buharla başka bir eşanjörde ısıtılmış olan sıcak su ile pastörizasyon sıcaklığına kadar (örn. 90 derece) ısıtılıyor. Ürün direk olarak buharla ısıtılmaz çünkü buhar çok yüksek ısıda olduğu için özellikle sütün plakalara yapışmasına neden olur, bu yüzden buhar ile suyu buhara göre daha düşük bir sıcaklığa ısıtmak tercih edilir. Pastörizasyon sıcaklığına getirilmiş olan ürün holder adı verilen uzun bir borudan geçirilir. Holder denmesinin sebebi ürünün bu boru içerisinde bir süre sıcaklığı değişmeden durmasıdır (örn 30 saniye). Holderden geçen ürün pastörize olmuş demektir. Holderin giriş ve çıkışındaki ürün sıcaklıkları çok önemlidir, bu noktalarda sıcaklık düşerse ürünü çıkışa yollamayıp hemen balans tankına geri vermek gerekir, çünkü o ürün pastörize olmamıştır. Holderden çıkan ürün pastörizatöre giren ürün ile rejenerasyona sokularak bir miktar soğutulur. Rejenerasyonda soğutulan ürün daha sonra buzlu su ile yaklaşık 4-6 derecelere kadar soğutulur ve depolama tanklarına gönderilir. Depolama tanklarının pastörize ürün koymaya uygun olması ve ürün gönderilen hattında mutlaka sanitize edilmesi gerekir. Yoksa pastörize edilmiş ürüne sonradan depolandığı yerde mikrobiyolojik bulaşma olabilir.
Her türlü gıdanın pastörizasyon işlemi için ayrı pastörizatör tasarımı yapılması gerekir. Bizimle temasa geçerseniz bu tasarımı sizin için gerçekleştirebiliriz.



2 yorum:

Ürünler